Nøytralitet ikke tillatt

STHLM 020114 (ARKIV) - De flesta av de kosovoalbaner som finns kvar i Sverige kommer att få stanna av humanitära skäl, trots att riksdagen i våras bestämde att de skulle skickas tillbaka. Motiven är oftast att de vistats länge i landet och att barnen har rotat sig här. Under konflikten i Kosovo för tre år sedan fick 7 000 kosovoalbaner tillfälliga uppehållstillstånd i Sverige. Av dem återvände många frivilligt. I våras fanns runt 4 000 kvar när deras tillfälliga uppehållstillstånd löpte ut i mars. Bilden: Kosovoalbanska krigsflyktingar i ett flyktingläger i Blace under kriget 1999. Foto: Stefan Hyttfors Kod: 4219 COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN

Grove krenkelser. Ofre som selv blir overgripere. Eller tilgir. Miroslav Volfs blodstenkte tekster fra Balkan traff Erling Rimehaug dypt: Endelig en teolog som ikke snakker lettvint om tilgivelse.
Hvordan kan vi tilgi og forsones etter dype konflikter? Hvordan kan vi ha helt ulik kultur og oppfatning og likevel leve sammen?

Disse brennende spørsmålene prøver teologen  Miroslav Volf å svare på i boken Exclusion and Embrace: A theological Exploration of Identity, Otherness and Recon-ciliation.

Volf er fra Kroatia. Hans erfaringer fra den brutale borgerkrigen på Balkan og med undertrykkelsen i kom-munistregimet i det tidligere Jugoslavia er bakgrunnen for det han skriver. Kanskje er det denne personlige til-nærmingen som gjør at den lodder så dypt.

«Jeg begynte på denne boken for å utforske hvordan jeg, som medlem av et folk som nylig er blitt utsatt for brutal aggresjon, bør reagere», skriver Miroslav Volf.

Miroslav Volf er professor i teologi ved Yale Univer-sity. Han er født i det som nå er Kroatia. Faren hans var pastor i den evangeliske kirken i det daværende Jugoslavia, og Miroslav ble teologisk lærer på det evan-geliske seminaret der. På 90-tallet var han lærer ved Fuller teologiske seminar i USA. Exclusion and embrace kom ut i 1996, og er av magasinet Christianity Today utnevnt til en av de hundre viktigste kristne bøker i forrige århundre.

Volf ble sterkt berørt av de brutale krigene på Balkan på 90-tallet. Millioner ble drevet på flukt og 300 000 drept. Etnisk rensing, organisert voldtekt og massakrer forekom på alle sider. Boken er et forsøk på å gi teologiske svar på hvordan man kan komme videre etter en slik konflikt.

Bare hevn står igjen. Volf forteller om en kvinnelig lærer i en by der kristne og muslimer levde sammen i fred. Hun hadde alltid prøvd å lære elevene sine å elske hverandre. Men under borgerkrigen opp-levde hun at hennes tidligere elever urinerte i munnen hennes og kalte henne en «skitten muslim». Reaksjonen hennes var å kalle sønnen sin for Jihad, fordi hun opp-levde at det ikke lenger var rom for kjærlighet, bare for hevn.

 

Les hele artikkelen i STREK nummer 5-6/2018.
Vil du bestille et prøvenummer eller bli abonnent? Klikk her.