– Gud satte inn nådestøtet

Det er lav terskel, men høy himmel over det rusfrie julebordarrangementet «Jul i bukta» på leirstedet Solbukta i Fredrikstad. Daglig leder Morten Gjerløw Larsen brukte å drikke alkohol både tidlig og sent, inntil han stod ved kanten av stupet.

Det skal vi komme tilbake til.

Mens frammøtte nyter ribbe og pølse, medisterkaker og pinnekjøtt, kålrotstappe og dessert, gjør Morten og kona Renate Gjerløw Larsen de siste forberedelsene i et rom i etasjen over. Snart skal de spille for julebordsgjestene.

Renate ber Morten om hjelp til å kneppe igjen de øverste knappene i julekjolen, men han bommer på kneppingen. Et oppgitt sukk fra kona blir raskt erstattet av en latter. Ingen kan uansett lenger hevde at «fylla har skylda». Den tiden er over!

– Mange av de som kommer hit, vet hvem vi er. De vet hvor langt nede jeg har vært, men også hva som har skjedd med meg, og hvordan det skjedde. Derfor blir heller ingen forundret over at det er så mange kristne julesanger på programmet, smiler Morten.

– BEFRIENDE UTEN ALKOHOL
Ekteparet og musikerne går på scenen. Etter åpningssangen «Jingle Bells» synger Renate Trygve Hoffs «Lys i mot mørketida». Sannelig får vi ikke juleevangeliet på Fredrikstad-dialekt også: «Å trur u’kke at mens døm var der, kåm ongen!»

Alle klapper begeistret. Selv i utgangspunktet skeptiske «det nøttern’te»-sarpinger er denne kvelden enige med naboene i Fredrikstad om at «det årnær sæ», i hvert fall på et arrangement som dette. Selv om – eller kanskje også nettopp fordi – det ikke er en dråpe alkohol i drikkevarene som blir servert.

Da Morten fikk ideen til julebordet, tenkte han først at det var best å ikke nevne i programmet at det var et alkoholfritt arrangement. Men så tenkte han: «Nå må du ikke være feig, Morten!» Så skrev han i stedet «et alkoholfritt alternativ» helt øverst i programteksten.

Og alternativet har virkelig slått an – allerede en uke før premiere var det solgt 1200 billetter fordelt på 13 julebord!

– Det er befriende at det ikke er alkohol! Det er jo så hyggelig å treffe folk, og artistene er topp, sier Jorunn Edvardsen (66), som er på julebordet for tredje gang.

Gunnar Kristiansen (78) sier han har vært på en god del julebord, men at dette «tar kaka». Dessuten er bestemora hans tanta til Morten Gjerløw Larsens mor, skryter han. Hva slags slektskap dét blir, finner ingen av oss ut av.

HAR HATT STORE ROLLER
Både Morten og Renate har hatt store roller i revyer og musikaler. Under det første arrangementet i 2017, spilte Renate i musikalen Les Misérables i Oslo. Hun har også vært Eliza i My Fair Lady. Allerede som lita jente lærte hun seg noter, og fikk pianoundervisning fra hun var seks til 16 år. Deretter tok hun musikklinja på Greåker videregående skole, før hun begynte på Barratt Due Musikkinstitutt.

Morten har tatt det meste på gehør og feeling. I sin første revy, da han var 15 år, var han mutters alene på scenen. Det ble fulle hus.

Da han skulle følge opp suksessen i 1996, tenkte han det kunne være greit med en skuespiller til, som både kunne synge, spille og opptre.

Dét var lettere tenkt enn gjort. Men jenta som meldte seg, og tok oppfordringen, imponerte ham – ikke bare musikalsk – da de møttes første gang i en knøttliten garderobe i Fredrikstad.

– Det tok ikke lang tid før vi ble kjærester, smiler Renate Gjerløw Larsen og kaster et forelsket blikk på ektemannen.


Tekst skrevet av Olav Solvang og foto tatt av Erlend Berge. Les hele artikkelen i det nyeste nummeret av STREK.